社会心理学研究所

社会心理学研究所简介

社会心理学研究所成立于2016年6月,其目标定位是将社会心理学科建设成为与交大学术地位和社会影响相匹配的优势学科。社会心理学研究所承担心理学与社会心理学及相关学科的教学、科研与社会服务工作。

社会心理学研究所下设三个研究中心,分别为:

实验道德心理学研究中心

网络行为与大数据研究中心

心理健康与社会心理实验研究中心

研究所现有人员11人:其中教授2人;副教授2人;讲师5人;博士后研究员2人;博士比例91%。平均年龄35岁。

1、人才培养

研究所现有在读社会心理学研究方向硕士、博士25人;其中博士14人。在师资队伍培养方面,定期派出年轻教师出国交流与互访。目前已有3名教师分别在美国、加拿大等国家交流学习。

2、科学研究

本所研究人员主持国家自科基金、国家社科基金和教育部课题6项;国家博士后资助项目4项;省级、校级课题研究20余项。以第一作者或通讯作者发表SCI/SSCI论文29篇。

3、国际化:

积极与国(境)外知名高校开展研究生联合培养工作,并建立教师互访、项目合作等合作交流平台;目前已有两位博士生先后赴香港和美国学习交流。

INSTITUTE OF SOCIAL PSYCHOLOGY

The Institute of Social Psychology was founded in June 2016 and aims to build the discipline of social psychology into an advantageous subject matching to the academic status and social influence of Xi’an Jiaotong University. Our institute is providing for teaching, research and social services relating to psychology and social psychology. The Institute of Social Psychology has three research centers, which are:

u Experimental Moral Psychology Research Center

u Internet Behaviors and Big Data Research Center

u Mental Health and Experimental Social Psychology Research Center

At present, this institute has 11 faculties, including 2 professors, 2 associate professors, 5 lecturers, and 2 post-doctoral fellows. 91% of them have a PH.D degree.

1. Talent Cultivation

Our institute currently has 25 Master degree and doctoral candidates, and 14 of them are PH.D candidates.

Young teachers have various opportunities to go abroad for learning and cooperating with renowned experts. At present, 3 teachers had been studied in the United States and Canada.

2. Scientific Research

Our faculties obtained 6 projects from National Natural Science Foundation, National Social Science Foundation, and Ministry of Education; 4 projects from China Postdoctoral Science Foundation; and more than 20 provincial- and university-level projects. They published 29 papers cited by SCI/SSCI as the first author and/or the corresponding author.

3. International cooperation

We actively carry out the joint training programs with famous universities abroad, and establish platforms for research cooperation and academic exchange. At present, 2 PH.D candidates have been to Hong Kong and the United States as visiting scholar.